SAZPS.sk

Pages

Categories

Search

Slovenská asociácia zrakovo postihnutých športovcov
Slovak Association of Visually Impaired Athletes

správy

NEPREHLIADNITE

FOTOGALÉRIA

SAZPS.sk
SAZPS.sk
SAZPS.sk
SAZPS.sk
SAZPS.sk
SAZPS.sk
SAZPS.sk
SAZPS.sk
SAZPS.sk

VIDEOGALÉRIA

PRIPRAVOVANÉ AKCIE

XII. Zimné paralympijské hry PyeongChang 2018

02. marec 2018

 1_XII. Zimné paralympijské hry PyeongChang 2018

 

Kórejské mesto Pjongčang (PyeongChang) bolo vybrané za hostiteľské miesto hier na 123. zasadnutí MOV v juhoafrickom Durbane. V súboji s dvomi ďalšími kandidátmi získalo 63 hlasov (nemecký Mníchov 25, francúzske Annecy 7 hlasov)

Termín konania: 9. - 18. marca 2018

Hier sa zúčastní 670 športovcov, čo v porovnaní s 539 v Soči 2014 predstavuje 24 percentný nárast, počet žien dokonca vzrastie v porovnaní s predošlými hrami o 44 percent.

Dejiskami disciplín v alpskom lyžovaní sú strediská Jeongseon Alpine Centre a Yongpyong Alpine Centre, kde sa uskutočnia aj súťaže v parasnowbordingu, Aplensia Biathlon Centre je miestom súťaží v severských disciplínach (bežecké lyžovanie a biatlon) 

Pobrežná zóna (The Coastal Cluster) bude hostiť „ľadové“ športy. Turnaj v hokeji na sánkach rozloží svoj stan v Gangneung Hockey Centre, curling na vozíku v Gangneung Curling Centre – obe budú súčasťou tzv. Gangneung Olympic Parku (GOP). 

Miestom otváracieho i záverečného ceremoniálu, ako aj oceňovania medailistov, je PyeongChang Olympic Plaza (POP). Na ploche 4.000 m² bude umiestnený Paralympijský štadión (Paralympic Stadium), oficiálny obchod (Paralympic Super Store), medailové námestie (Medals Plaza) a ďalšie zariadenia. Budú sa tu konať rôzne kultúrne podujatia a živé prenosy (fan zóny).

Oficiálnym maskotom paralympiády bude čierny ázijský medveď „Bandabi“, symbolizujúci silu a odvahu. Jeho olympijským „bratom“ je zasa biely tiger Soohorang (posvätné zviera, strážca kórejského folklóru). 

V rámci organizácie ZPH 2018 realizuje Pjongčang aj projekt „Actualising the Dream", čo je projekt zameraný na podporu paralympijských športov, zvyšovanie povedomia o paralympijských športovcoch a zabezpečenie sociálneho začlenenia ľudí so zdravotným znevýhodnením. 

Zdroj: Slovenský paralympijský výbor


KALENDÁR

FACEBOOK

PARTNERI

 
image
image
image
image
image