SAZPS.sk

Pages

Categories

Search

Slovenská asociácia zrakovo postihnutých športovcov
Slovak Association of Visually Impaired Athletes

správy

NEPREHLIADNITE

FOTOGALÉRIA

SAZPS.sk
SAZPS.sk
SAZPS.sk
SAZPS.sk
SAZPS.sk
SAZPS.sk
SAZPS.sk
SAZPS.sk
SAZPS.sk

VIDEOGALÉRIA

NOVINKY

Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018

19. jún 2018

Málokedy mala verejnosť možnosť vidieť pokope toľko medailí ako na podujatí Paráda, ktorý sa v sobotu 16. júna uskutočnil na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch.

 

9_Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018

 

Slovenskí športovci ich v marci na zimnej paralympiáde v Pjongčangu získali jedenásť (6 – 4 – 1) a keďže zrakovo postihnutí zjazdoví lyžiari zavítali na prvý bezbariérový festival do Piešťan aj so svojimi navádzačmi, ktorí sú na svahu ich neoddeliteľnou súčasťou, knihu ZPH Pjongčang, DVD pod názvom Dary života i novú tabuľku na Chodníku slávy pripomínajúce úspechy z Pjongčangu 2018 pokrstili hneď dvojnásobným počtom medailí.

 

18_Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018

 

„Najviac ma prekvapila tá strieborná medaila, pretože som chcela mať zlatú,“ reagovala na otázku moderátora Henrieta Farkašová, ktorá s navádzačkou Natáliou Šubrtovou získala štyri zlaté a jednu striebornú medailu. Farkašová sa tak stala v Pjongčangu vôbec najúspešnejšou športovkyňou. Pri Chodníku slávy SPV, na ktorom svietia plakety s menami úspešných slovenských paralympionikov zo zimných a letných hier od Lillehammeru 1994, vtipne poznamenala, že sa už na ňom cíti ako celebrita. Pribudne na ňom jej meno znova aj o štyri roky? „Ešte nemáme zlato zo slalomu. Ambície sú, uvidíme, čo prinesie život,“ dodala. Ako poznamenala, v súčasnosti si užíva slnko, chodí do práce (pracuje v účtovníckej firme v Borskom Mikuláši, kde žije) a doma sa snaží variť a vypekať svojmu priateľovi.

Jakub Krako, v Pjongčangu s navádzačom Branislavom Brozmanom raz zlatý a trikrát strieborný, počas doterajšej dlhej kariéry súťažil už so štyrmi navádzačmi. „Musíte vždy nájsť tú správnu osobu, ktorá človeku sadne aj osobnostne a na kopci mu môžete maximálne dôverovať,“ vravel.

Miroslav Haraus, s navádzačom Marošom Hudíkom v Pjongčangu raz zlatý a raz bronzový, prezradil svoje krédo, že nesúperí so súperom, ale sám so sebou. „Neorientujem sa na súperov, ale sám sa na seba,“ zdôraznil. „Je to úžasné miesto pre históriu, sú tu umiestnené plakety s našim menami. Verejnosť tak vie, aké úspechy ľudia s hendikepom dosiahli,“ rozplýval sa pri chodníku slávy.

Na Paráde, ktorá vznikla v roku 2010 a jej dejiskom bol do vlaňajška areál Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom, si prišiel na svoje každý z veľkého množstva návštevníkov. Dospelí i tí najmenší, ktorí videli ukážky mnohých aj paralympijských športov a zároveň si ich mohli vyskúšať. Príjemný slnečný deň doplnil bohatý hudobný program.

„Po ôsmich rokoch, keď sa Paráda ako paralympijský deň pre malých aj veľkých už kvôli areálu nemala kam rozširovať, sme sa v rámci novej platformy komunikácie Sme si rovní rozhodli pre Piešťany. Kúpeľný ostrov je bezbariérový, dá sa na ňom absolvovať množstvo akcií. Keď na paralympiáde vôjdete do jedálne, dokážu sa v nej za jedným stolom odstravovať tisícky ľudí rôznej farby pleti a vierovyznania. Práve túto myšlienku sme preniesli na Kúpeľný ostrov, aby všetci, ktorí prídu, mali radosť z pohybu a zo života a so slovenskými paralympionikmi prežili príjemný deň. Aby so športovcami a športami, ktoré realizujú, mali reálny dotyk,“ zdôraznil predseda SPV Ján Riapoš.

„Kniha, DVD a umiestnenie tabuľky na Chodník slávy SPV dáva už tradične záverečnú bodku za paralympijskou sezónou, je to taká čerešnička na torte. Prvý raz v histórii je kniha dostupná širokej verejnosti prostredníctvom denníka Šport, ktorý sa ako jediný venuje športovej problematike. Som rád, že práve denník Šport sa stal nositeľom tejto publikácie. Po Riu a Pjongčangu cítime obrovský záujem širokej verejnosti o športovanie slovenských paralympionikov, kniha bude prvý raz dostupná aj bežnej verejnosti,“ dodal na margo knihy, ktorú SPV pripravil v spolupráci s denníkom Šport a ktorú si možno objednať aj prostredníctvom tohto denníka.


1. Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018
2. Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018
3. Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018
4. Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018
5. Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018
6. Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018
7. Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018
8. Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018
9. Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018
10. Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018
11. Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018
12. Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018
13. Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018
14. Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018
15. Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018
16. Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018
17. Na Chodník slávy pribudla tabuľka Pjongčang 2018

KALENDÁR

FACEBOOK

PARTNERI

 
image
image
image
image
image